Deva, frumosul oraş de la poalele Cetăţii, înrudit şi totuşi diferit de alte oraşe transilvane, are o personalitate aparte. De-a lungul timpului, Deva a fost reşedintă de garnizoană regală, curte voievodală, temniţă, punct important de apărare, şi "Capitala mondială a gimnasticii feminine".
Prima atestare documentară a oraşului Deva datează din anul 1269, dar descoperirile arheologice făcute în zona Dealului Cetăţii, arată că teritoriul oraşului a fost locuit încă din epoca pietrei şlefuite (5500-3500 î.e.n.). Cele mai vechi descoperiri de acest fel, aparţin culturii neolitice Turdaş - Vinca şi culturii Coţofeni.
În zilele noastre, Deva ocupă un prim loc ca importanţă între cele cinci municipii ale judeţului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ şi cultural, precum şi localitatea de reşedinţă a judeţului. Este situat în partea centrală a judeţului, la 45*53' latitudine nordică şi 22*54' longitudine estică, la o altitudine cuprinsă între 187 - 220 m faţă de nivelul mării, între Munţii Apuseni şi Munţii Poiana Ruscă. Oraşul, s-a dezvoltat într-un cadru natural pitoresc, pe malul stâng al râului Mureş, beneficiind de mănoasa luncă a acestuia, precum şi de bogatele resurse minerale ale munţilor metaliferi şi munţilor auriferi care îl înconjoară.
Renumit pentru calmul, liniştea şi pitorescul său, oraşul oferă vizitatorilor momente plăcute de relaxare.
Ghidul turistic online www.devacity.ro vă prezintă într-o manieră accesibilă și atrăgătoare, toate punctele de interes și obiectivele turistice din oraș, cu localizare pe hartă, descriere și imagini: obiective istorice și culturale, parcuri, piețe, zone de divertisment și agrement, magazine, hoteluri și pensiuni, etc. (
citeste mai mult...)