roenfrdehuit
TOP 50 OBIECTIVE TURISTICE DEVA

1. Cetatea Deva

Monument istoric și de arhitectură laică, Cetatea Devei a fost construită la mijlocul secolului XIII pe Dealul Cetății, pe locul unei așezări dacice de tip oppidum și este menționată documentar cu numele de "Castrum Deva".

2. Castelul Bethlen

Magna Curia (latină Curtea Mare) sau Castelul Bethlen se situează în municipiul Deva, la poalele dealului cetații, înspre sud-est, lângă parcul orașului. Este cea mai veche clădire monument istoric ce se păstrează în Deva.

3. Statuia ecvestră a lui Decebal

Statuia ecvestră a lui Decebal situată în Piața Victoriei, în fața Casei de Cultură, a fost dezvelită la dată de 28 februarie 1976. Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea, născut în comuna Casimcea din județul Tulcea.

4. Muzeul Civilizației Dacice și Romane

Muzeul devean funcţionează în clădirea Magna Curia, cunoscută ca și Castelul Bethlen, un vechi monument de arhitectură inclus pe Lista Monumentelor Istorice de categorie A, situat la poalele Cetăţii Deva, în partea de sud a acesteia.

5. Centrul vechi - Clădirile istorice

De-a lungul străzii pietonale a oraşului şi pe străzile adiacente, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean, Colegiul Naţional Decebal

6. Palatul Administrativ

Palatul administrativ din Deva este un monument istoric, construit în stil eclectic, proiectat de Alpár Ignác. În prezent este sediul Prefecturii și al Consiliului județean Hunedoara, fiind clasat pe lista monumentelor istorice.

7. Parcul Municipal Cetate

Situat în centrul istoric al municipiului, la poalele dealului Cetății, "Parcului Municipal Cetate" este una dintre cele mai vechi zone de agrement din Deva. În secolele trecute a fost grădina Palatului Magna Curia.

8. Teatrul de Artă Deva

Teatrul de Revistă din Deva, monument de arhitectură datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea, este un obiectiv cultural edificat în stilul “Secesion vienez”. Clădirea face parte din Lista Monumentelor Istorice 2004.

9. Fântâna arteziană muzicală

Demarate în februarie 2012, lucrările la fântâna arteziană muzicală din Piața Victoriei din Deva a fost pusă în funcțiune, în seara zilelor de 8 și 9 iunie 2012. Restul lucrărilor ambientale, din jurul fântânii, au fost finalizate în 22 iunie 2012.

10. Biserica Reformată

Biserica Reformată a fost ridicată pe locul unei vechi biserici medievale care data din secolul al XIII-lea şi care a fost atestată documentar pentru prima dată în registrul dijmei papale din 1332. Construcţia bisericii a fost terminată în anul 1910.

11. Mănăstirea Franciscană

A fost ridicată între anii 1669 şi 1752, de către coloniştii bulgari de religie catolică aduşi în Deva de comandantul Cetăţii Deva, generalul Steinville, pe locul donat ordinului franciscan de către judecătorul regal Lazăr Istvan.

12. Celula lui David Ferenc

Situată în incinta Cetății. Este celula în care a fost închis David Ferenc (1520-1579) întemeietorul şi primul episcop al Bisericii Unitariene. Francisc David s-a născut la Cluj în jurul anului 1520, tatăl său fiind un meşter sas.

13. Turnul vechii biserici

Construit în anul 1640, turnul este a treia construcție ca vechime din Deva, după Cetate și Castelul Magna Curia. Turnul a fost renovat în 1945 și de atunci a fost introdus pe lista monumentelor istorice românești.

14. Biserica "Adormirea Maicii Domnului"

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, aflată actualmente în faza de finisare, a fost construită, pe un teren donat de Primăria Deva în 1990. Între anii 2004 și 2011 lucrările de construcție au fost coordonate de preotul-paroh Miron Mateș.

15. Sinagoga

Sinagoga (Templul Mare) din Deva, a fost construită în secolul XIX, probabil în jurul anului 1897 după cum reiese dintr-o inscripție aflată pe treptele uneia dintre scări, după proiectul arhitectului Ignațiu Mahler.

16. Biserica "Nașterea Maicii Domnului"

Biserica a fost ridicată între anii 1996 și 2008, sub păstorirea preotului-paroh Petru Costa, pe un teren donat de Primăria Deva în 1990. Proiectul a fost întocmit de arhitectul Ilie Popa. Este un edificiu pe plan dreptunghiular de mari dimensiuni.

17. Biserica Ortodoxă "Buna Vestire"

Biserica ortodoxă “Buna Vestire” a fost construită între anii 1936 şi 1939. Este un edificiu de mari dimensiuni, ridicat în stilul Renașterii italiene, supraînălțat printr-o cupolă centrală maiestuoasă și prin două turnuri-clopotniță.

18. Biserica "Sfântul Vasile cel Mare"

Edificiul acoperit integral cu tablă, beneficiază la interior de un bogat decor iconografic, executat în tehnică “frescă”, în anii 2003-2004, de pictorul Ștefan Tomescu din Galați. Inaugurarea bisericii s-a făcut la 16 mai 2004.

19. Tribunalul Hunedoara

Anul de construire a clădirii Tribunalului este 1897. Construcţia a fost realizată în stil baroc, pe care îl mai păstrează şi în prezent. În acest imobil funcţionează instanţele judecătoreşti Tribunalul Hunedoara şi Judecătoria Deva.

20. Statuia pedestră a lui Decebal

Executată din bronz în mărime naturală, această statuie este primul monument ridicat în Deva. Statuia a fost dezvelită la data de 6 august 1937. Ea este amplasată în parcul orașului, în stânga intrării principale.

21. Statuia împăratului Traian

Statuia realizată de către sculptorul Ioan Medruţ a fost amplasată în 1999 în Piața Unirii pe locul în care anterior s-a aflat statuia lui Dr. Petru Groza. Traian a fost împărat al Romei în perioada 98 - 117 d.Hr.

22. Statuia poetului Mihai Eminescu

În parcul oraşului se găseşte statuia lui Mihai Eminescu inaugurată în data de 26 septembrie 1973. Statuia a fost realizată de sculptorul Tudor Panait născut la 15 ianuarie 1850 în Botoșani și decedat la 15 iunie 1889 în București.

23. Ansamblul statuar "Gimnaste"

Un ansamblu statuar dedicat gimnasticii românești a fost inaugurat, la sfârșitul lunii mai 2004 în Piața Arras din Deva. Monumentul, realizat din bronz reprezintă o gimnastă care execută, în trei faze diferite, un exercițiu la bârnă.

24. Aleea Gimnastelor

15 sculpturi în bronz înfățișând 11 gimnaste și 4 antrenori sunt amplasate pe o alee numită "Aleea Gimnastelor de bronz" în fața Sălii Olimpice de Gimnastică din Deva. Busturile sunt realizate de artistul plastic Ioan Şeu.

25. Busturile Horia, Cloşca şi Crişan

Monumentul destinat luptei țăranilor pentru pământ a fost ridicat inițial în Piața Unirii din Deva, la 25 august 1946. Monumentul reprezintă busturile din bronz ale lui Horia, Cloşca şi Crişan şi este opera sculptorului Ion Vlasiu.

26. Fântâna arteziană cu lebădă

Fântâna cu lebădă este amplasată în fața Muzeului Civilizației Dacice şi Romane al cărui sediu se găsește în incinta palatului Magna Curia. Sculptura a fost restaurată după descrierile găsite si cu fragmente descoperite de la vechea fântână.

27. Fântâna arteziană Lido

Fântâna arteziană din sensul giratoriu de la Lido a fost realizată în anul 2007. Sensul giratoriu are un diametru de 44 metri, iar fântâna arteziană din mijloc are diametrul de 25 metri. Fântâna este realizată integral din inox.

28. Catedrala "Sfântul Ierarh Nicolae"

Preluând de la predecesoarea sa hramul “Sfântul Ierarh Nicolae” biserica, ridicată între anii 1861 și 1873, a fost definitivată în forma actuală, de arhitectul Constantin Purcariu din Lugoj, abia în perioda interbelică (1927-1930).

29. Fântâna arteziană cu broaște

Fântâna arteziană cu broaște este situată în fața Palatului Administrativ (Palatul Prefecturii). Loc de întâlnire pentru îndrăgostiții romantici, loc de relaxare și de încântare pentru copii, este cea mai veche fântână arteziană din oraş.

30. Fântâna arteziană pietonală din parc

Amenajată în faţa statuii lui Mihai Eminescu din parc, fântâna a fost realizată în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a spaţiului public urban “Parcul Municipal Cetate” din Deva. A fost inaugurată pe data de 1 iunie 2013.

31. Centrul Cultural "Drăgan Muntean"

Clădirea Centrului Cultural "Drăgan Muntean" Deva, devenită prin arhitectură și poziționare reper pentru municipiul Deva, a fost concepută pentru a găzdui o paletă largă de activități culturale, spectacole în genuri diverse.

32. Biserica "Sfântul Anton"

A fost construită între anii 1936 - 1940 după planurile arhitectului Neugebaer, în cartierul Ceangăi. La 18 august 1940, Varga P. Ireneusz a binecuvântat lucrările de construire a bisericii "Sfântul Anton".

33. Galeria de Artă "Forma"

Galeria de Artă “Forma” din Deva a funcţionat iniţial în Piaţa Victoriei, din centrul oraşului, iar de câţiva ani şi-a schimbat locaţia pe Bulevardul Decebal. Galeria găzduieşte în fiecare an zeci de expoziţii.

34. Muzeul Tipografiei

Muzeul Gutenberg sau Muzeul Tipografiei Deva este un muzeu mai puțîn cunoscut chiar și printre locuitorii orașului. Toate obiectele expuse sunt în stare de funcționare și majoritatea au fost în funcțiune până in 1990.

35. Complexul "Aqualand Deva"

Complexul "Aqualand Deva" pune la dispoziția vizitatorilor săi un număr de 7 bazine de agrement cu diferite suprafețe și adâncimi și un spațiu de 1500 mp cu şezlonguri și pardoseală încălzită pentru a crea efectul unei plaje.

36. Centrul Olimpic de Gimnastică

Turiștii pot vizita clădirea care găzduiește Colegiul Naţional Sportiv “Cetate”, Sala Olimpică de Gimnastică precum și căminul şi camera în care a locuit pe perioada cantonamentului din anii ‘70 celebra Nadia Comăneci.

37. Rezervația Dealul Cetății

Dealul Cetății este rezervație naturală de tip mixt (geologică, botanică, peisagistică), adăpostind o vegetație de un interes fitogeografic excepțional. Pe Dealul Cetății au fost identificate peste 1.450 de specii de plante, unele rare, altele unice.

38. Parcul Bejan

Parcul Bejan, primul parc din țară finanțat parțial cu fonduri de la Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile este amenajat la Deva în cartierul Micro 15. Cel mai mare parc din Deva pune la dispoziția cetățenilor un inedit loc de relaxare și agrement.

39. Rezervația naturală Pădurea Bejan

Pădurea Bejan este o arie protejată de interes național (rezervație naturală de tip forestier), amplasată în imediata apropiere a municipiului Deva. Rezervația se întinde pe o suprafață de 70 hectare.

40. Sala Olimpică de Gimnastică

Construită în perioada noiembrie 1978 - martie 1979, Sala Olimpică de Gimnastică a fost sala în care s-au antrenat marile campioane olimpice și mondiale ale gimnasticii românești.: Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, etc.

41. Stadion Cetate Deva

Amenajat în anul 1958, Stadionul Cetate este un stadion multifuncțional din Deva care este folosit de echipa CNS Cetate Deva. Renovat în 2007, capacitatea actuală a stadionului este de 4.000 de locuri.

42. Telecabina

Telecabina folosește sistemul planului înclinat pentru a facilita accesul pe cetate al turiștilor. Capacitatea telecabinei este de 16 persoane. Viteza de deplasare este de 2m/s și durata medie a unei curse de cca 2,5 min.

43. Casa memorială Dr. Petru Groza

Casa Dr. Petru Groza figurează pe lista monumentelor arhitectonice de interes național. Casa din Deva este o clădire impozantă, concepută pe 3 nivele. În afară de spații pentru locuit, ea găzduiește arhiva particulară a familiei.

44. Clădirea Primăriei

În anul 1886 se construiește o nouă primărie pe un teren cumpărat de la Domeniul Fiscal. Acest edificiu a fost demolat în 1901 și pe locul lui a fost construită noua clădire a Primăriei, clădire care există și în prezent.

45. Vila lui Ceauşescu

În centrul Devei, la mai puțîn de 200 de metri de primărie, pe strada Lucian Blaga (6 Martie) se află una dintre casele deținute de fostul lider comunist Nicolae Ceauşescu. Construită la sfârșitul secolului XIX, vila a fost naționalizată in 1968.

46. Casina Națională

Casina Națională a fost construită în anul 1847 de către Societatea română de lectură din Deva. Inițial avea doar parter, dar în 1894 peste acesta s-a ridicat un etaj ce conferă clădirii aspectul de astăzi.

47. Parcul Opera

Parcul Opera, amenajat în perioada comunistă, a fost reabilitat în 2011-2012. O parte din terenul parcului, a fost donat de primărie în 1990 și pe acest teren a fost construită Biserica Ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

48. Tunelul din Stânca Cetății

În primăvara anului 1944, la inițiativa Prefecturii Județului Hunedoara, s-a decis construirea unui tunel adăpost în stânca Cetății Deva, pentru protejarea populației împotriva unor eventuale bombardamente aeriene.

49. Parcul și Piața Arras

Piața Arras modernizată în anul 2005 se întinde pe o suprafață de 3.550 metri pătrați. Parcul Arras cuprinde alei pietonale, zone verzi, fântână arteziană, un spațiu de tip agora, mobilier nou, infochiosc, iluminat modern și sistem netcity.

50. Piața Unirii

Piața Unirii era în trecut centrul orașului, de unde se ramificau, în toate direcțiile, principalele străzi ale localității. În jurul Pieții Unirii se desfășoară centrul vechi al orașului care cuprinde un complex de clădiri și monumente istorice.

1. Cetatea Deva

Monument istoric și de arhitectură laică, Cetatea Devei a fost construită la mijlocul secolului XIII pe Dealul Cetății, pe locul unei așezări dacice de tip oppidum și este menționată documentar cu numele de "Castrum Deva".

2. Castelul Bethlen

Magna Curia (latină Curtea Mare) sau Castelul Bethlen se situează în municipiul Deva, la poalele dealului cetații, înspre sud-est, lângă parcul orașului. Este cea mai veche clădire monument istoric ce se păstrează în Deva.

3. Statuia ecvestră a lui Decebal

Statuia ecvestră a lui Decebal situată în Piața Victoriei, în fața Casei de Cultură, a fost dezvelită la dată de 28 februarie 1976. Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea, născut în comuna Casimcea din județul Tulcea.

4. Muzeul Civilizației Dacice și Romane

Muzeul devean funcţionează în clădirea Magna Curia, cunoscută ca și Castelul Bethlen, un vechi monument de arhitectură inclus pe Lista Monumentelor Istorice de categorie A, situat la poalele Cetăţii Deva, în partea de sud a acesteia.

5. Centrul vechi - Clădirile istorice

De-a lungul străzii pietonale a oraşului şi pe străzile adiacente, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean, Colegiul Naţional Decebal

6. Palatul Administrativ

Palatul administrativ din Deva este un monument istoric, construit în stil eclectic, proiectat de Alpár Ignác. În prezent este sediul Prefecturii și al Consiliului județean Hunedoara, fiind clasat pe lista monumentelor istorice.

7. Parcul Municipal Cetate

Situat în centrul istoric al municipiului, la poalele dealului Cetății, "Parcului Municipal Cetate" este una dintre cele mai vechi zone de agrement din Deva. În secolele trecute a fost grădina Palatului Magna Curia.

8. Teatrul de Artă Deva

Teatrul de Revistă din Deva, monument de arhitectură datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea, este un obiectiv cultural edificat în stilul “Secesion vienez”. Clădirea face parte din Lista Monumentelor Istorice 2004.

9. Fântâna arteziană muzicală

Demarate în februarie 2012, lucrările la fântâna arteziană muzicală din Piața Victoriei din Deva a fost pusă în funcțiune, în seara zilelor de 8 și 9 iunie 2012. Restul lucrărilor ambientale, din jurul fântânii, au fost finalizate în 22 iunie 2012.

10. Biserica Reformată

Biserica Reformată a fost ridicată pe locul unei vechi biserici medievale care data din secolul al XIII-lea şi care a fost atestată documentar pentru prima dată în registrul dijmei papale din 1332. Construcţia bisericii a fost terminată în anul 1910.

11. Mănăstirea Franciscană

A fost ridicată între anii 1669 şi 1752, de către coloniştii bulgari de religie catolică aduşi în Deva de comandantul Cetăţii Deva, generalul Steinville, pe locul donat ordinului franciscan de către judecătorul regal Lazăr Istvan.

12. Celula lui David Ferenc

Situată în incinta Cetății. Este celula în care a fost închis David Ferenc (1520-1579) întemeietorul şi primul episcop al Bisericii Unitariene. Francisc David s-a născut la Cluj în jurul anului 1520, tatăl său fiind un meşter sas.

13. Turnul vechii biserici

Construit în anul 1640, turnul este a treia construcție ca vechime din Deva, după Cetate și Castelul Magna Curia. Turnul a fost renovat în 1945 și de atunci a fost introdus pe lista monumentelor istorice românești.

14. Biserica "Adormirea Maicii Domnului"

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, aflată actualmente în faza de finisare, a fost construită, pe un teren donat de Primăria Deva în 1990. Între anii 2004 și 2011 lucrările de construcție au fost coordonate de preotul-paroh Miron Mateș.

15. Sinagoga

Sinagoga (Templul Mare) din Deva, a fost construită în secolul XIX, probabil în jurul anului 1897 după cum reiese dintr-o inscripție aflată pe treptele uneia dintre scări, după proiectul arhitectului Ignațiu Mahler.

16. Biserica "Nașterea Maicii Domnului"

Biserica a fost ridicată între anii 1996 și 2008, sub păstorirea preotului-paroh Petru Costa, pe un teren donat de Primăria Deva în 1990. Proiectul a fost întocmit de arhitectul Ilie Popa. Este un edificiu pe plan dreptunghiular de mari dimensiuni.

17. Biserica Ortodoxă "Buna Vestire"

Biserica ortodoxă “Buna Vestire” a fost construită între anii 1936 şi 1939. Este un edificiu de mari dimensiuni, ridicat în stilul Renașterii italiene, supraînălțat printr-o cupolă centrală maiestuoasă și prin două turnuri-clopotniță.

18. Biserica "Sfântul Vasile cel Mare"

Edificiul acoperit integral cu tablă, beneficiază la interior de un bogat decor iconografic, executat în tehnică “frescă”, în anii 2003-2004, de pictorul Ștefan Tomescu din Galați. Inaugurarea bisericii s-a făcut la 16 mai 2004.

19. Tribunalul Hunedoara

Anul de construire a clădirii Tribunalului este 1897. Construcţia a fost realizată în stil baroc, pe care îl mai păstrează şi în prezent. În acest imobil funcţionează instanţele judecătoreşti Tribunalul Hunedoara şi Judecătoria Deva.

20. Statuia pedestră a lui Decebal

Executată din bronz în mărime naturală, această statuie este primul monument ridicat în Deva. Statuia a fost dezvelită la data de 6 august 1937. Ea este amplasată în parcul orașului, în stânga intrării principale.

21. Statuia împăratului Traian

Statuia realizată de către sculptorul Ioan Medruţ a fost amplasată în 1999 în Piața Unirii pe locul în care anterior s-a aflat statuia lui Dr. Petru Groza. Traian a fost împărat al Romei în perioada 98 - 117 d.Hr.

22. Statuia poetului Mihai Eminescu

În parcul oraşului se găseşte statuia lui Mihai Eminescu inaugurată în data de 26 septembrie 1973. Statuia a fost realizată de sculptorul Tudor Panait născut la 15 ianuarie 1850 în Botoșani și decedat la 15 iunie 1889 în București.

23. Ansamblul statuar "Gimnaste"

Un ansamblu statuar dedicat gimnasticii românești a fost inaugurat, la sfârșitul lunii mai 2004 în Piața Arras din Deva. Monumentul, realizat din bronz reprezintă o gimnastă care execută, în trei faze diferite, un exercițiu la bârnă.

24. Aleea Gimnastelor

15 sculpturi în bronz înfățișând 11 gimnaste și 4 antrenori sunt amplasate pe o alee numită "Aleea Gimnastelor de bronz" în fața Sălii Olimpice de Gimnastică din Deva. Busturile sunt realizate de artistul plastic Ioan Şeu.

25. Busturile Horia, Cloşca şi Crişan

Monumentul destinat luptei țăranilor pentru pământ a fost ridicat inițial în Piața Unirii din Deva, la 25 august 1946. Monumentul reprezintă busturile din bronz ale lui Horia, Cloşca şi Crişan şi este opera sculptorului Ion Vlasiu.

26. Fântâna arteziană cu lebădă

Fântâna cu lebădă este amplasată în fața Muzeului Civilizației Dacice şi Romane al cărui sediu se găsește în incinta palatului Magna Curia. Sculptura a fost restaurată după descrierile găsite si cu fragmente descoperite de la vechea fântână.

27. Fântâna arteziană Lido

Fântâna arteziană din sensul giratoriu de la Lido a fost realizată în anul 2007. Sensul giratoriu are un diametru de 44 metri, iar fântâna arteziană din mijloc are diametrul de 25 metri. Fântâna este realizată integral din inox.

28. Catedrala "Sfântul Ierarh Nicolae"

Preluând de la predecesoarea sa hramul “Sfântul Ierarh Nicolae” biserica, ridicată între anii 1861 și 1873, a fost definitivată în forma actuală, de arhitectul Constantin Purcariu din Lugoj, abia în perioda interbelică (1927-1930).

29. Fântâna arteziană cu broaște

Fântâna arteziană cu broaște este situată în fața Palatului Administrativ (Palatul Prefecturii). Loc de întâlnire pentru îndrăgostiții romantici, loc de relaxare și de încântare pentru copii, este cea mai veche fântână arteziană din oraş.

30. Fântâna arteziană pietonală din parc

Amenajată în faţa statuii lui Mihai Eminescu din parc, fântâna a fost realizată în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a spaţiului public urban “Parcul Municipal Cetate” din Deva. A fost inaugurată pe data de 1 iunie 2013.

31. Centrul Cultural "Drăgan Muntean"

Clădirea Centrului Cultural "Drăgan Muntean" Deva, devenită prin arhitectură și poziționare reper pentru municipiul Deva, a fost concepută pentru a găzdui o paletă largă de activități culturale, spectacole în genuri diverse.

32. Biserica "Sfântul Anton"

A fost construită între anii 1936 - 1940 după planurile arhitectului Neugebaer, în cartierul Ceangăi. La 18 august 1940, Varga P. Ireneusz a binecuvântat lucrările de construire a bisericii "Sfântul Anton".

33. Galeria de Artă "Forma"

Galeria de Artă “Forma” din Deva a funcţionat iniţial în Piaţa Victoriei, din centrul oraşului, iar de câţiva ani şi-a schimbat locaţia pe Bulevardul Decebal. Galeria găzduieşte în fiecare an zeci de expoziţii.

34. Muzeul Tipografiei

Muzeul Gutenberg sau Muzeul Tipografiei Deva este un muzeu mai puțîn cunoscut chiar și printre locuitorii orașului. Toate obiectele expuse sunt în stare de funcționare și majoritatea au fost în funcțiune până in 1990.

35. Complexul "Aqualand Deva"

Complexul "Aqualand Deva" pune la dispoziția vizitatorilor săi un număr de 7 bazine de agrement cu diferite suprafețe și adâncimi și un spațiu de 1500 mp cu şezlonguri și pardoseală încălzită pentru a crea efectul unei plaje.

36. Centrul Olimpic de Gimnastică

Turiștii pot vizita clădirea care găzduiește Colegiul Naţional Sportiv “Cetate”, Sala Olimpică de Gimnastică precum și căminul şi camera în care a locuit pe perioada cantonamentului din anii ‘70 celebra Nadia Comăneci.

37. Rezervația Dealul Cetății

Dealul Cetății este rezervație naturală de tip mixt (geologică, botanică, peisagistică), adăpostind o vegetație de un interes fitogeografic excepțional. Pe Dealul Cetății au fost identificate peste 1.450 de specii de plante, unele rare, altele unice.

38. Parcul Bejan

Parcul Bejan, primul parc din țară finanțat parțial cu fonduri de la Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile este amenajat la Deva în cartierul Micro 15. Cel mai mare parc din Deva pune la dispoziția cetățenilor un inedit loc de relaxare și agrement.

39. Rezervația naturală Pădurea Bejan

Pădurea Bejan este o arie protejată de interes național (rezervație naturală de tip forestier), amplasată în imediata apropiere a municipiului Deva. Rezervația se întinde pe o suprafață de 70 hectare.

40. Sala Olimpică de Gimnastică

Construită în perioada noiembrie 1978 - martie 1979, Sala Olimpică de Gimnastică a fost sala în care s-au antrenat marile campioane olimpice și mondiale ale gimnasticii românești.: Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, etc.

41. Stadion Cetate Deva

Amenajat în anul 1958, Stadionul Cetate este un stadion multifuncțional din Deva care este folosit de echipa CNS Cetate Deva. Renovat în 2007, capacitatea actuală a stadionului este de 4.000 de locuri.

42. Telecabina

Telecabina folosește sistemul planului înclinat pentru a facilita accesul pe cetate al turiștilor. Capacitatea telecabinei este de 16 persoane. Viteza de deplasare este de 2m/s și durata medie a unei curse de cca 2,5 min.

43. Casa memorială Dr. Petru Groza

Casa Dr. Petru Groza figurează pe lista monumentelor arhitectonice de interes național. Casa din Deva este o clădire impozantă, concepută pe 3 nivele. În afară de spații pentru locuit, ea găzduiește arhiva particulară a familiei.

44. Clădirea Primăriei

În anul 1886 se construiește o nouă primărie pe un teren cumpărat de la Domeniul Fiscal. Acest edificiu a fost demolat în 1901 și pe locul lui a fost construită noua clădire a Primăriei, clădire care există și în prezent.

45. Vila lui Ceauşescu

În centrul Devei, la mai puțîn de 200 de metri de primărie, pe strada Lucian Blaga (6 Martie) se află una dintre casele deținute de fostul lider comunist Nicolae Ceauşescu. Construită la sfârșitul secolului XIX, vila a fost naționalizată in 1968.

46. Casina Națională

Casina Națională a fost construită în anul 1847 de către Societatea română de lectură din Deva. Inițial avea doar parter, dar în 1894 peste acesta s-a ridicat un etaj ce conferă clădirii aspectul de astăzi.

47. Parcul Opera

Parcul Opera, amenajat în perioada comunistă, a fost reabilitat în 2011-2012. O parte din terenul parcului, a fost donat de primărie în 1990 și pe acest teren a fost construită Biserica Ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

48. Tunelul din Stânca Cetății

În primăvara anului 1944, la inițiativa Prefecturii Județului Hunedoara, s-a decis construirea unui tunel adăpost în stânca Cetății Deva, pentru protejarea populației împotriva unor eventuale bombardamente aeriene.

49. Parcul și Piața Arras

Piața Arras modernizată în anul 2005 se întinde pe o suprafață de 3.550 metri pătrați. Parcul Arras cuprinde alei pietonale, zone verzi, fântână arteziană, un spațiu de tip agora, mobilier nou, infochiosc, iluminat modern și sistem netcity.

50. Piața Unirii

Piața Unirii era în trecut centrul orașului, de unde se ramificau, în toate direcțiile, principalele străzi ale localității. În jurul Pieții Unirii se desfășoară centrul vechi al orașului care cuprinde un complex de clădiri și monumente istorice.

  • Count:
  • 27
  • -
  • 157
  • -
  • 837744