Tunelul din Calvaria (Stânca Cetății Deva)
Adresa: Str. Șt. O Iosif, Deva, HD
În anul 1889 a fost construit un tunel lung de 18 - 20 de metri pe sub stânca numită Calvaria de pe dealul Cetăţii.
În primăvara anului 1944, la inițiativa Prefecturii Județului Hunedoara, s-a decis construirea unui adăpost în stânca Cetății Deva, cu intrare din tunelul deja existent, pentru protejarea populației, a funcționarilor publici și a arhivelor împotriva unor eventuale bombardamente aeriene.
Inițial, proiectul prevedea construirea unei grote adăpost pentru 500 de oameni, dar ulterior proiectul a fost extins la o capacitate mai mare, circa 4.000 m.c. capabil a adăposti 1000 de oameni.
Adăpostul urma să fie prevăzut cu dependințe zidite din piatră și mortar de ciment, uși de fier montate în zidărie de beton, filtre mecanice, instalație electrică racordată la uzină, instalație electrică pe baterii, mobilier interior.
Pentru a se menține camuflajul tunelului, toate pietrele rezultate în urma lucrărilor au fost transportate imediat de pe terenul cetății, iar copacii din jur nu au fost tăiați.
Lucrările s-au executat ținând cont de valoarea monumentului aflat în vârful cetății, în așa fel încât zidurile cetății să nu fie afectate.
În luna august 1944, adăpostul a fost terminat și putea fi folosit.
Adăpostul avea 4 intrări: două intrări se făceau prin tunelul vechi din 1889, tunel care este accesibil și în prezent, iar alte două pe părțile laterale ale stăncii.
Pe stânca aflată deasupra tunelului cetăţii, stâncă numită Calvaria, a existat un foișor și un grup de trei statuete ale unor sfinţi catolici.
Foișorul a rezitat până în 1940, iar statuetele au fost distruse cu trecerea timpului şi în urma actelor de vandalism.
Ultima dintre statui s-a prăbuşit în 1987 chiar peste staţia seismică aflată la poalele cetăţii.
Foto: DevaCity