roenfrdehuit
DESCOPERA DEVA
deva3


DEVA - ORASUL DE LA POALELE CETATII

Deva, frumosul oraş de la poalele Cetăţii, înrudit şi totuşi diferit de alte oraşe transilvane, are o personalitate aparte. De-a lungul timpului, Deva a fost reşedintă de garnizoană regală, curte voievodală, temniţă, punct important de apărare, şi "Capitala mondială a gimnasticii feminine".
Prima atestare documentară a oraşului Deva datează din anul 1269, dar descoperirile arheologice făcute în zona Dealului Cetăţii, arată că teritoriul oraşului a fost locuit încă din epoca pietrei şlefuite (5500-3500 î.e.n.). Cele mai vechi descoperiri de acest fel, aparţin culturii neolitice Turdaş - Vinca şi culturii Coţofeni.
În zilele noastre, Deva ocupă un prim loc ca importanţă între cele cinci municipii ale judeţului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ şi cultural, precum şi localitatea de reşedinţă a judeţului. Este situat în partea centrală a judeţului, la 45*53' latitudine nordică şi 22*54' longitudine estică, la o altitudine cuprinsă între 187 - 220 m faţă de nivelul mării, între Munţii Apuseni şi Munţii Poiana Ruscă. Oraşul, s-a dezvoltat într-un cadru natural pitoresc, pe malul stâng al râului Mureş, beneficiind de mănoasa luncă a acestuia, precum şi de bogatele resurse minerale ale munţilor metaliferi şi munţilor auriferi care îl înconjoară.
Renumit pentru calmul, liniştea şi pitorescul său, oraşul oferă vizitatorilor momente plăcute de relaxare.
Ghidul turistic online www.devacity.ro va prezinta intr-o maniera accesibila si atragatoare, toate punctele de interes si obiectivele turistice din oras, cu localizare pe harta, descriere si imagini: obiective istorice si culturale, parcuri, piete, zone de divertisment si agrement, magazine, hoteluri si pensiuni, etc.
Pe lista obiectivelor turistice din Deva figurează şi o serie de lăcaşuri de cult, care prin istoria şi vechimea lor, sau prin arhitectura deosebită pot atrage interesul vizitatorilor.
Întreaga arhitectură exterioară a oraşului Deva este captivantă, iar statuile constituie un element capabil să atragă interesul la fel ca orice muzeu. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului este statuia ecvestră a lui Decebal, dar printre principalele atracţii ale oraşului se numără şi o serie de alte monumente şi statui amplasate în diferite zone de-a lungul timpului.
Pentru cei ce doresc sa cunoasca mai multe detalii despre Deva, atat pe site-ul Deva City Guide cat si pe aplicatia Deva City App sunt prezentate si informatii si imagini despre lacasuri de cult, monumente si statui care nu mai exista sau care nu prezinta interes turistic, dar care fac parte din istoria si cultura orasului.

Foto: Iovan Darius

 

deva2