roenfrdehuit

Statuia ecvestră Decebal


Statuia ecvestră a lui Decebal

Adresa: Piața Victoriei, Deva, HD

 

Statuia ecvestră a lui Decebal situată în Piața Victoriei, în fața Centrului Cultural "Drăgan Muntean" , a fost dezvelită la data de 28 februarie 1976.
La festivitatea dezvelirii monumentului s-a intonat Imnul de Stat al Republicii Socialiste România și a fost trimisă o scrisoare de recunoștință tovarășului Nicolae Ceaușescu.
Pe scena amenajată în Piața Victoriei, s-a desfășurat apoi un amplu spectacol de cântece și dansuri de evocare a unor momente istorice, spectacol intitulat "Decebal, ctitor de neam".
Spectacolul a fost susținut de artiști din Deva și județul Hunedoara, corurile din Orăștie, ale cadrelor didactice ale liceelor "Pedagogic", "Decebal" și "Liceul de muzică" din Deva, grupul de tulnicărese din Bulzeștii de Sus, echipele de călușari din Orăștioara de Sus, taraful din Vața de Jos, echipe de dansatori din Toplița, grupul de balerini de la "Teatrul de estradă" din Deva.
După amiaza și seara, pe scena Casei de Cultură, actorii Teatrului din Botoșani au prezentat piesa "Decebal" de Mihai Eminescu.
Deși mai există un monument al regelui dac în fața parcului de la poalele Cetății, conducerea de partid de atunci a aprobat realizarea statuii.
Totuși, au existat unele dispute privind sexul calului și încălțările lui Decebal.
În mod normal, Decebal trebuia încălțat în opinci, dar până la urmă au decis că trebuie cizme, deși pe vremea dacilor cizmele nu existau.
Finanțarea realizării statuii a fost realizată de fosta Uniune Generală a Sindicatelor din România (UGSR), instituție care administra și Casa de Cultură.
Lucrarea, realizată din bronz, a fost turnată la Combinatul Fondului Plastic din București.
Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea.
Ion Jalea s-a născut la 19 mai (1 iunie) în comuna Casimcea din județul Tulcea.
Rămas fără o mâna, după ce a fost pe front, sculptorul Ion Jalea a uimit o lume întreagă cu talentul său.
"La Cal”, așa este cunoscută de către deveni zona din jurul statuii.
Este locul preferat de întâlnire pentru îndrăgostiți, prieteni, pensionari sau protestatari.

 

Foto: DevaCity

  • Count:
  • 191
  • -
  • 248
  • -
  • 807376