roenfrdehuit

Vila lui Ceaușescu

 
Vila lui Ceaușescu
Adresa: Str. Lucian Blaga, Nr. 7, 330033 Deva, HD

 

În centrul Devei, la mai puțin de 200 de metri de primărie, pe strada Lucian Blaga (fosta 6 Martie) se află una dintre casele deținute de fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu.
În județul Hunedoara au existat două "case ale lui Ceauşescu”: una la Deva, pe strada 6 Martie, cealaltă pe malul lacului Cinciş.
În casa din Deva, Ceauşescu a înnoptat de trei ori, iar pe cea de la Cinciş a folosit-o doar de două ori.
Construită la sfârșitul secolului XIX, vila a fost naționalizată în 1968 și de atunci a aparținut exclusiv familiei Ceaușescu.
La 21 şi 22 martie 1989, Nicolae şi Elena Ceauşescu au vizitat pentru ul­tima oară judeţul Hunedoara.
Pentru că Nicolae şi Elena Ceau­şescu trebuiau să rămână peste noapte în judeţ, primele probleme care au apărut au fost cele legate de cazarea cuplului prezidenţial.
Iniţial, planul era ca ei să fie cazaţi în vila de protocol de la Cinciş.
Deoarece imobilul de la Cinciș trebuia zugravit și acest lucru nu se putea face în 2 zile, cuplul prezidenţial a înnoptat în vila de protocol de la Deva.
Persoane care lucrau atunci la vila de protocol din Deva, îşi amintesc că, la 22 martie, imediat după ce s-a trezit, Elena Ceauşescu a ieşit pe terasa vilei. Cocoşul a început să cânte... Câinele a lătrat... Elena a fost auzită exclamând: "Nicule, Nicule! Auzi! De multă vreme nu am mai auzit un cocoş cântând şi un câine lătrând!"
Aceasta a fost ultima vizită a cuplului prezidențial la Deva.
În 1993, printr-o decizie a Consiliului Județean, casa intra în patrimoniul societății Apollo.
Urmaşii vechilor proprietari au recuperat-o abia în 2002, după care au închiriat-o unei firme locale de turism.
Astfel, până în anul 2019 casa a funcționat ca unitate de cazare cu numele "Vila Onix", iar în prezent funcționează ca pensiune cu denumirea "Casa Negustorului"

 

Foto: DevaCity

  • Count:
  • 191
  • -
  • 248
  • -
  • 807376