roenfrdehuit

Casina Națională

 

 

Casina Națională

Adresa: Str. Unirii nr.9

În Deva, la începutul anului 1868, un grup de intelectuali români, în frunte cu avocatul Lazăr Petco, au înfiinţat Societatea română de lectură din Deva.

Conform statutului, scopul societăţii era cultivarea în limba maternă, perfecţionarea în literatură precum şi distracţiunea socială şi înfiinţarea unei biblioteci.

Societatea română de lectură din Deva a luat fiinţă ca o reacţie la Casina Maghiară din Deva, care funcţiona din 1842, şi care îi excludea pe români de la activităţile ei.

În 1847 și-a construit o clădire proprie, care inițial avea doar parter. Peste acesta s-a ridicat în 1894 un etaj ce conferă clădirii aspectul de astăzi.

După 1918, funcţionarea Casinei maghiare din Deva a încetat prin dezagregarea consiliului ei de administraţie.

La parter funcționa o cafenea și un restaurant, iar la etaj o sală pentru reprezentații teatrale, conferințe, cinematograf, concerte și baluri, precum și o bibliotecă cu sală de lectură și o sală de jocuri distractive.

În perioada comunistă, în clădire a funcționat Restaurantul Bachus până în anii 90, când datorită unor probleme administrative, restaurantul a fost închis.

Renovat în noiembrie 2010, restaurantul și-a schimbat denumirea în Restaurant Casina.

Redat circuitului turistic în anul 2003 Restaurantul Casina este în prezent un local de renume din orașul Deva.

Tot în clădirea Casinei, funcționează și Cercul Militar din Deva.

 

Foto: DevaCity

  • Count:
  • 0
  • -
  • 192
  • -
  • 807377