roenfrdehuit

Parcul Municipal Cetate

 

Parcul Municipal Cetate

Situat în centrul istoric al municipiului, la poalele dealului Cetățîi, "Parcului Municipal Cetate" este una dintre cele mai vechi zone de agrement din Deva.

În secolele trecute a fost grădina Palatului Magna Curia iar în primii ani ai secolului XX se află în proprietatea statului român, fiind administrat de Fisc.

Din inițiativa lui Dr. Petru Groza, aici au fost aduși din Parcul Dendrologic Simeria, o mare diversitate de arbori care au fost plantați și îngrijiți de doi grădinari profesioniști.

La intrarea dinspre oraș a parcului se află în partea dreapta, casă lui Dr. Petru Groza ("casa fără acoperiș” cum îi spun locuitorii vârstnici), care se preconizează a fi transformată în muzeu memorial.

În stânga intrării se găsește statuia pedestră a lui Decebal. În centrul parcului rezistă de decenii chioșcul orchestrei sau Filigoria, loc de întâlnire și popas pentru turiști și pentru devenii romantici.

Spre filigorie își îndreaptă privirea statuia tăcută a lui Mihai Eminescu.

Tot în parc se mai găsește un loc de joacă pentru copii, iar prin anii '60 - '70 există și o minigrădină zoologică a cărei vedetă era un urs carpatin închis intr-un spațiu special amenajat.

A mai existat în parc și un trenuleț pe șine care plimba copiii dar și adulții dornici de relaxare.

Tot în parc, lângă poalele cetății exista și o baie publică.

Dar începând cu toamna anului 1967 ea nu mai funcționa deși pentru ea se făcuseră cheltuieli enorme. Deoarece construcția a devenit șubredă și nu mai prezența siguranță, în anul 1968 s-a propus demolarea ei.

Amenajat în perioada comunistă, parcul avea leagăne, carusel, tobogan, balansoar și nisip, unde se jucau copiii.

Din parc se poate urcă direct pe Cetate, pe treptele betonate până la tunel, apoi pe potecile special amenajate.

Tot în parc, la baza dealului Cetățîi se găsește restaurantul Perla, renumit pe vremuri printre deveni pentru petrecerile care se făceau aici.

În nord-vestul parcului, la marginea dinspre dealul cetăţii, se află castelul Magna Curia, construit în secolul XVI. Iniţial castelul a fost conceput în stilul Renaşterii, dar restaurările ulterioare (din timpul lui Gabriel Bethlen, în anul 1621, precum şi cele din prima jumătate a secolului XVIII) i-au adăugat şi elemente de artă barocă.

În prezent complexul arhitectonic Magna Curia adăposteşte Muzeul Judeţean Deva (secţiile de istorie și știinţe naturale).

La marginea de est a parcului este Liceul Sportiv Deva, renumit pentru generaţiile de gimnaste precum: Nadia Comăneci (sub îndrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenori Octavian Belu şi Mariana Bitang), ş.a.

După sala de sport se găsește „Stadionul Cetate”.

Pe străzile adiacente parcului, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean.

După ce România a devenit republică populară, parcul din Deva a fost botezat Filimon Sârbu după numele unui cunoscut activist comunist și militant antifascist român, care a fost executat de către autoritățile militare în perioada celui de-al doilea război mondial, fiind acuzat de sabotaj.

În prezent, parcul are denumirea "Parcul Municipal Cetate".

În perioada 2012 - 2013 s-au desfășurat lucrările de reabilitare a Parcului Municipal Cetate, astfel că la dată de 1 iunie 2013 noul parc şi-a deschis oficial, porţile.

Sute de deveni, adulţi şi copii au participat la o scurtă festivitate de inagurare, urmată de un program artistic dedicat Zilei Copilului.

Parcul municipal Cetate a fost modernizat în baza unui proiect de reabilitare finanţat din fonduri europene.

S-a realizat semnalizarea adecvată a parcului şi a speciilor de vegetaţie din parc ; iluminarea publică şi decorativă cu stâlpi şi corpuri de iluminat specifice ; amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi; amenajarea unui sistem de irigare a spaţiilor verzi.

Locurile de joacă au fost complet regândite şi reamenajate, mobilierul înlocuit, s-au plantat specii noi de arbori, arbuşti şi flori ornamentale.

Au fost modernizate aleile şi adăugate unele noi. A fost amenajată o fântână arteziană, iar filigoria a trecut la rândul său printr-o transformare vizibilă.

Parcul Cetate este acum un loc prietenos, în care copiii, părinţîi sau bunicii îşi pot petrece timpul liber în cele mai bune condiţii.

 

Foto: DevaCity 

 


  • Count:
  • 496
  • -
  • 284
  • -
  • 761933